Training

Door de jaren heen zijn we in aanraking gekomen met verschillende trainingsstijlen. Niet alles werkt voor ons. Hieronder zie je welke vorm van training wij toepassen. Vaak gaat dit in elkaar over, het is nooit maar eentje. Met de diverse paarden die we hebben mogen ontmoeten en iets hebben mogen leren, hebben we gewoonweg ervaren dat dit voor ons het beste werkt.

Natural horsemanship (NH)

Gezien de traditionele manier van trainen niet echt bij ons past is dit een visie die wel aansluit bij ons. We werken hier dan ook al sinds 2019 mee. In 2024 is Ivana ook begonnen met de opleiding tot trainer en instructeur via Dressuur Natuurlijk.

Hierin staat het gedrag vanuit het paard centraal.
Je begint dan ook met loswerken en het paard naderen en wegsturen, zoals zij dit in de natuur ook zouden doen. Je eerste vorm van communicatie is dan ook lichaamstaal en de “energie” die je toevoert en bewuste ademhaling en houding. Secundair kan je gebruik maken van een leadrope, touwhalster of zweep. Nooit naar het paard gericht maar ter ondersteuning mocht je lichaamstaal niet genoeg doen.

Met de opleiding wordt er een opbouw gemaakt naar het rijden toe. Zeker omdat loswerk, grondwerk en dubbele lange lijnen de grondslag leggen voor het rijden. De hulpen en rust die er heerst wordt doorgevoerd. Tuurlijk bouw je wel op in je hulpen tot de gewenste reactie komt, maar je werkt zo klein mogelijk.

R+ training (ofwel voerbeloning)

Naast de natural horsemanship werken we eigenlijk liever niet met druk. Het gaat om samen zijn en vanuit vertrouwen je training doen. Natural horsemanship gaat wel uit van een opbouw met druk, of dat nu met het slingeren van een touw is of je eigen verhoogde energie. Dit wordt gezien als R- training, je haalt iets negatiefs weg zodra het paard het goed doet.

Wel werkt Dressuur Natuurlijk met het stellen van een vraag waarop een juist antwoord kan komen. Elke stap in de juiste richting haalt de druk weg. Wij stellen liever de vraag en geven dan een beloning bij elk goede antwoord.

De beloning is dan naast de kriebels die wel voorkomen bij NH, ook een laagwaardig voertje. Denk aan kruiden, bleekselderij, suikervrij snoep of grasbrok. Het mag niet voer zijn waarbij het paard over zijn eigen grenzen gaat en er dienen afspraken gemaakt zijn over het voer. In de zin dat happerigheid en schooigedrag zoveel mogelijk voorkomen wordt.

Het voer wordt altijd naar het paard gebracht ze hoeven het niet te komen halen. Persoonlijke ruimte is en blijft belangrijk.

Clicker en targettraining

Ter ondersteuning van de eerdere onderdelen gebruiken we ook graag target training (met een target stick of simpelweg je hand). Waarbij je het paard uitnodigd om je te volgen en hierbij zichzelf te stretchen. Ook oefeningen zoals schouderbinnenwaarts, massa verplaatsen, versnellen vertragen en inparkeren mee te nemen.

Hierin werken we ook met clickertraining (dus clicken met je tong wanneer het goed gaat) en ook voerbeloning. Alles door positieve bekrachtiging toe te passen en het paard te doen groeien in zelfvertrouwen. In spannende situaties kan je dan ook terug vallen op de clickertraining en target training, bijvoorbeeld met het trailerladen. Of bij paarden die trauma hebben met aanraking en hierin aanvallen/schijnbijten, werkt targeten heel goed.

Een van de eerste “trucjes” die wij dan ook aanleren is voeten geven, zodat het werk met bijvoorbeeld hoefsmeden in stress kan verminderen.

Ons doel is dat een paard weer paard kan zijn. Zich ongeremd blij kunnen voelen en als hier nou ook nog wat leuke training voor ons samen uitkomt is dat fantastisch. Maar de insteek is en blijft dat het paard mentaal en het liefst ook fysiek weer in balans komt.