
We nemen jullie graag mee naar een trainingscasus die wij begin 2024 hebben mogen meemaken. Ook hierin geld dat we nooit in één trainingsgebied blijven, het is vaak dat de combinatie elkaar ondersteund. Zo hebben we een Arabier uit 2006 genaamd Tulio getraind, hij was erg explosief in zijn reacties. Gooide alle benen in de lucht en pakte vaak snelheid. We proberen zo goed mogelijk stresssignalen te lezen, maar ook hierin kan je altijd blijven groeien. Tulio vond het lastig om rustig op te bouwen in zijn expressie. Dit gebeurde wanneer hij het moeilijk vond of in zijn frustratie schoot. Dat is oké, geduld is echt super belangrijk, net als veiligheid. Veiligheid om te mogen zijn, dat geld zowel voor Tulio als voor ons.
Tulio heeft een hele moeilijke tijd achter de rug. Hij is bij vorige eigenaren erg klein gehouden en was op 6 jarige leeftijd nog steeds zo groot als een jaarling. Dus letterlijk klein gehouden, hij groeide pas in zijn nu thuis uit tot een ogenschijnlijk volwassen paard. Die op zijn 18-jarige leeftijd (in 2024) nog gedragingen vertoond die passend zijn bij jonge paarden, die net aan hun opleiding beginnen.
Tulio’s training
Hij vindt druk op elke vorm, zelfs het om hebben van een (touw) halster erg moeilijk, helaas heeft hij ook equine asthma en helpt een flexineb voor zijn klachten wel. Een flexineb is een pomp waarbij hij verneveling inademt om zijn luchtwegsysteem te laten ontspannen. Maar ja een flexineb zit ook vast zoals een halster dat doet, voor zijn gezondheid is het dus essentieel dat hij halsters gaat tolereren. Hoe pak je dat aan?
Baby stap voor baby stap. Door het aantrekkelijk te maken om zijn hoofd door de neusriem van een haslter te steken, hem te belonen met woordjes, clickers en voer. Hierin bouwen we langzaam op tot hij het halster om kan hebben. De “eis” is dat hij hier kalm onder blijft, niet in een freeze, fight, flight of faint terecht komt. Langzaam bouwen we verder, naar druk op het halster door deze vast te pakken. Weer te wachten. Dan het gewicht van een leadrope eraan hangen en weer wachten, tot er geen “onwenselijk” gedrag meer uit voortkomt. Tulio is een grote leermeester, voor ons extreem belangrijk om in de rust te blijven, zelfs al schiet hij in zijn frustratie. Hij doet het echt niet om je te pesten, uit te testen of je gewoonweg te irriteren. Tulio kan niet anders en weet niet anders, maar hij wil wel heel graag leren.
Het geboekte resultaat
Inmiddels geniet hij weer van aandacht, ook aanraking, lijkt op weer een paard die niet meer alleen in een hoek zich afzonderd. En zelfs de verdere training, met behulp van snuffelmatjes, vrijheidsdressuur maar ook licht grondwerk gaat steeds beter.
Tulio geeft weer een blije uitstraling, maakt contact met je en wil bij je zijn. Zolang je maar rekening houdt met hem.